Kambodja

Resan mellan Thailand och Kambodja blev mer spännande än jag kunnat ana i mina vildaste fantasier. Vi visste att resan skulle ta 2 dagar, med en natt på hotell någonstans och lämnade Koh Mak klockan åtta på morgonen den 21:a med speedboat. Var framme i hamnen på fastlandet kl nio. Bussen skulle gå tio, på biljetten skrev dom istället halv elva och elva var vi iväg, fem pers i en minibuss. Soft. Vi var faktiskt framme vid gränsen klockan ett och resan var behaglig. Landövergången gick också bra,  vi fick hjälp med det mesta och "oj, vad trevligt att alla är så hjälpsamma" tänker man tills alla runt om en kräver 400 Baht för hjälpen. Som första dagen i Indien. Vad hände med att komma överens om något i förväg?

Vi var i Kambodja halv två, hoppade in i minibussen och förväntade oss några timmars körning innan vi skulle stanna för natten. En kvart senare stannar föraren. Underbart, en hel dag i Koh Kong alldeles vid gränsen. Dagen efter var vi uppe klockan halv åtta, minibussen som skulle åka åtta var iväg nio (ser ni mönstret?).

En halvtimme senare bytte vi till en stor buss, ut och på med 15 kg väska, gå, ner med väskan och in i bussen. Bussen åkte en timme innan vi stannade nästa gång, ut och på med 15kg väska, vandra igenom en liten kambodjansk by, köa i värmen av en hemmabyggd fiskgrill för att komma på en färja, åka färja, vandra till nästa buss, ner och in med väskan. Ännu en timme på en ny buss innan vi stannade igen, ut och upp med väskan, promendera ut på en av de 10 hemmabyggda flottar, ta sig över floden balanserandes med 20 andra utan att trilla i, promendera till nästa buss, ner och in med väskan. Ännu en timme innan vi stannade igen (det här är faktiskt sista gången, skönt va?) den här gången vart vi tvugna att gå över en färdigbyggd bilbro, typ 500-800m (fråga inte varför) och in i den sista bussen. Denna buss tog oss till Phom Penn med ett matstopp. Vi var framme klockan 4, hallelujah tänker ni, men då möttes vi av ett tuk-tuk-hav. "I drive you! I saw you first! Big family!", blunda och välja. Hemskt.

Vi bor numera på Floting Island vid Boeng Kak-sjön. Ännnu ett grymt Lonley Planet-hotell! Grym personal, överskottet går till ett barnhem för hivsmittade. Underbar utsikt och US$5 per natt för ett rum med egen toalett. 

Två dagar här och vi har hunnit med alla klassiska turistgrejer. Igår promenderade vi runt till Grand Palace med Silverpagodan, National Museum och Wat Phnom. Staden är rätt skitig, men charmig för att vara huvudstad med träd och växter nästan överallt. Jag har inte sett några stora slumområden än, som i andra huvudstäder, men man får som i Indien en del uppmärksamhet som turist.

Dagens upplevelser var inte lika trevliga, S-21 och Killing Fields. S-21 är ett skola som under Pol Pot-regimen byggdes om till fängelse komplett med tortyrkammare i massor. Av 14 000 fångar äverlevde inte ens ett dussin, och jag var glad att fotografierna på väggarna var för oskarpa för att kunna se alla förvridna, torterade kroppar riktigt. Ordet "hemskt" täcker inte känslan att se alla celler och läsa om familjemedlemmar till de döda, det går inte att förklara. De flesta från detta fängelse togs iallafall till Killing Fields för avrättning. En enorm massgrav i princip, med ett stort minnesmonumen/tempel i mitten med 800 av de skallar man hittat, sönderslagna, så man slog ihjäl männsikorna med trubbiga flöremål som spadar och påkar, för att kulor var för dyra. Förstår ni? För det gör inte jag. Dessa människor sägs varit motståndare till revolutionen, i museet kunde man ändå se bilder på hur man kastade upp bäbisar i luften och sköt mot dom som lerduvor. Motståndare..?

Men det är hemskt att se vad dessa människor gått igenom och trots det vara ett helt och fungerande land med trevliga männsikor... Två miljoner människor dog! Det är kanske kämparglöden som är ljuset i tunneln? Nu är det iallafall dags att smita iväg. Vi blir i Phnom Penn några fler dagar, Kambodja totalt kanske 2 veckor. Bör bli en omskakande upplevelse... Adjöss.


Kommentarer
Postat av: Katja

Spännande resa hörredu! :) hoppas resten blir trevligare!

2008-01-24 @ 23:02:48
URL: http://candygal.blogg.se
Postat av: Tommy Dahlström

Hej Linda!
Kusin Tommy önskar dig en fortsatt trevlig och upplevelserik resa. Häftigt att göra en sån resa.

många hälsningar tommy

2008-01-28 @ 21:37:46
URL: http://aap.blogg.se/trackback/ping/1344059

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0