I love Pai

Woa! Inne på referängen... Senaste veckan har varit galen. Vi kom till Bangkok i söndagskväll, resan tog 13h (bara 3 extra timmar!) och var inte lika farlig som George låtit oss tro. Första 10 milen tog i och för sig 8 timmar och var ungefär lika bra för ryggen som ett diskbrock, vägen var skit. Och eftersom att det är skitväg vill man inte sätta in bra bussar. "Skump" beskriver det hela rätt bra. Det sägs att vissa flygbolag sponsrar Kambodja för att hålla vägen i dåligt skick så att folk fortsätter flyga, och efter att ha sett vägen är det inte svårt att tro på... När chaffören gasade på flög vi högt i våra stolar och vart tvungen att hålla våra kramas för munnen för att inte dö i dammförgiftning.

Så fort vi klarat de 10 milen i Kambodja och tagit oss över gränsen till Thailand fick vi en VIP-buss med aircondition och superbekväma säten och resten av de 30 milen tog 4h. Skillnaden är så påfallande att man inte kan stå emot att säga "Wow!" och tycka att man kommit hem :)

Iallafall, en natt och en dag i Bangkok, lite shopping med spöregn (och jag erkänner: lite Burger King ;D) och klockan 18 tog vi nattbussen till Chang Mai. Ännu en evighet buss, jag, Lars och 50 israeler, klockan halv två när man som bäst försökte sova i sitt halvbakåtlutade superobekväma säte satt dom och lyssnade på musik och drack vodka red bull, japp, precis lika kul som det låter. Framme klockan sex på morgonen, och då drog vi direkt till busstationen och kirrade buss till Pai, där vi fortfarande är :) 10 mil minibuss; 3,5h. Nu kan ni räkna hur galet mycket buss vi åkt när vi väl var framme :P

Det första vi gjorde i Pai var att klev in på coolaste guesthouset i stan och fick sista rummet; en bungalow med utsikt över floden. Sen gick vi ut och käkade lunch och en timme efter att vi anlänt i Pai ramlade vi över George. Kanske inte sååå konstigt eftersom att det bor ca 3000 pers här, en underbar liten by med galen atmosfär och just precis nu är det reggae-festival och massor med folk. Synd bara att det är ungefär 10 grader på nätterna, samtidigt som det är 30 på dagarna! Förkylningsvarning :P

Men... dagen efter, den 6:e februari (snart kinesiskt nyår) hyrde vi cyklar, cyklade förbi en liten kinesisk by bara för sakens skull och sen vidare till ett vattenfall. 2 mil tur och retur, ena vägen bara uppför! Duktigt va? Det tog många timmar vill jag lova :P Efter det bokade vi en tvådagarstrekk, så igår och i förrgår var vi ute och vandrade. Det var grymt!

Vi var 9 pers, två australienska 21-årika killar, två Italienskor på 28+, en 29-årig tjej från England, en 26-årig kille från Irland och så vi. Härlig guide vid namn Corn, alias Pop-corn :) Första dagen var grymt! Vi började vandra runt 11, lite halvtorr höstskog och väldigt mycket upp och ner, vackra vyer! Men man måste förstå att det är 30 grader och strålande sol kombinerat med promenat uppför ett berg, svettigt... Runt ett vart det lunch, då började guiden med att göra skålar för vårt ris till alla i bambu, sen gjorde han kaffekoppar till alla i bambu, så kokade han kaffe i ett bamburör! Ja, det var tydligen fullt möjligt...

Vi vandrade i några timmar till och klockan fem var vi framme i Lahu-village. Liten hilltribe-by med trähus och bambutak. Djur överallt. Barn överallt. Och jag ska vara fin nog i kanten att inte berätta vad jag tycker om barn, men så fort vi visade oss i byn började alla småtjejor stirra på mig, viska och peka, och innan jag visste ordet av hade jag en unge i varje hand och en till hängande över varje arm. Så några timmar gick åt till att leka med Lahu-barn som bråkade om och turades om att få hålla mig i handen. Jag måste erkänna att dom var underbart söta, första barnen jag träffat som inte bett om pengar eller godis, dom var bara så glada att det lyste om dom! Jag antar att jag var lite för lik deras dockor? :P

Iallafall så åt vi tokgod middag som våran guide lagade. Och efter det satt vi och drack öl och fick smaka inhemskt risbrännvin. Australienarna vart tokfulla, betede sig som svin och spydde innan klockan ens slog midnatt. Vi skämdes inte alls! De fick deras straff dock när vi var uppe åtta och iväg nio dagen efter :P Ännu en timme upp och ner innan terrängen planade ut, dag två var faktiskt lite coolare eftersom att djungeln var frodigare, tätare och grönare. Vi skymtade också leriga bisons och vattenbufflar överallt :) Lunch runt 12 i en ny by, lite mer high tech denna gång. Vi hann inte se så mycket heller utan åt bara våra nudlar och ananas och var iväg igen. Några timmar till promenad, skönaste och vackraste timmarna på trekken! Vi följde floden, hoppade från sten till sten, vadade och badade. Underbart! :) Innan vi återvände till Pai hann vi ta oss en titt på Cave Lon, en ganska snygg grotta faktiskt, helst eftersom att jag nästan aldrig varit i grottor :)

Väl tillbaka var vi grymt trötta, men som sagt, reggae-festival! Så vi drog en bucket och hann med lite live-musik och en sista nutella-banan-pannkaka innan jag däckade av trötthet i sängen klockan två. Idag åker George till Chang Mai klockan 16 så nu har vi firat våran sista (och 5:e?) last night. Jag och Lars stannar över natten, smiter iväg till reggae-festivalen och åker till Chang Mai imorgonbitti. Stannar där en natt och åker nattbussen till Bangkok där vi har en shopping-dag innan vi åker hem den 13:e!

Men tro inte att jag kommer hem till Sundsvall, för jag stannar hos mammsen och pappsen några dagar. Kommer kanske hem-hem den 17:e eller så :) Nu ska vi försöka göra det bsta av de sista timmarna :P Ciao!

Kommentarer
Postat av: Katja

Men fest då?

2008-02-10 @ 12:05:58
URL: http://candygal.blogg.se
Postat av: mamma

Nu är det kalla sverige som väntar.
I Norrtälje är det dock snöfritt.
Längtar till onsdag då ni kommer hem
P&K

2008-02-12 @ 14:36:22
Postat av: Katja

jag ska ju ut-ut på lördag ;)

2008-02-13 @ 21:58:39
URL: http://candygal.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0